Vedensuodatin pudistaa talousveden

14 February 2022
 Kategoriat: Home & Garden, Blog

jaa  

Suomessa talousvesi puhdistetaan erittäin huolellisesti vesilaitoksella ja sen laatu on maailman huippuluokkaa. Talousvesi on vettä, jota käytetään kotitalouksissa sekä myös elintarvikealan yrityksissä ja se toimitetaan joko säiliöissä, pulloissa tai vesijohtoverkoston kautta. Ennen kuin vesi päätyy käyttöömme, juotavaksi tai ruuanlaittoon, on se käynyt lävitse jo lukemattomia erilaisia puhdistus ja jakelu vaiheita. Vesi on välttämätöntä elämällemme ja sen laatu vaikuttaa suoraan terveyteemme. Oletko myös kiinnostunut vedestä ja siitä, minkälainen vedensuodatin sopii parhaiten juuri sinun talouteesi? Olet siinä tapauksessa löytänyt juuri oikean blogin pariin, koska käsittelemme täällä veteen ja veden suodatukseen liittyviä aiheita. Toivottavasti löydät kirjoituksistamme hyödyllistä tietoa siitä, miten voisit parantaa oman talousvetesi laatua, vai onko se mahdollista.

Vesi käsitellään ensin vesilaitoksella

Käsittelemätöntä vettä kutsutaan raakavedeksi, joka on joko pinta- tai pohjavettä. Vesilaitoksessa raakavesi puhdistetaan juomakelpoiseksi haitallisista aineista ja mikrobeista jo ennen vesijohtoverkostoa. Raakavesi käsitellään eri tavoin, riippuen muun muassa siitä, onko se pinta-, pohja-, vai tekopohjavettä ja sen vuoksi on olemassa erilaisia vesilaitoksia, kuten pintavesilaitos, pohjavesilaitos ja tekopohjavesilaitoksia. Kaikissa vesilaitoksissa veden käsittelyyn kuuluu monta eri vaihetta ja lopuksi vedestä poistetaan desinfioimalla tauteja aiheuttavat mikrobit.

Milloin vedensuodattimen asennus kannattaa

Vedensuodattimet voi asentaa jokaiseen talouteen asumismuodosta riippumatta. Kerrostalossa vedensuodattimet voidaan asentaa omaan vesikraanaan talousvettä puhdistamaan tai koko taloyhtiöön. Vedensuodattimen tarpeen voi selvittää tilaamalla vesianalyysin. Vesianalyysin perusteella voidaan selvittää veden laatu ja minkälainen vedensuodatin on sopivin, jos suodatin on tarpeen. Juomaveden vedensuodatin asennetaan joko vesihanaan tai lavuaarin alle. Jos koko taloyhtiön vedessä on ongelmia, kannattaa suodattaa koko rakennuksen vedet tai ruoka- ja juomavedet. Kaupungissa ja kunnalliseen vesijohtoverkostoon kuuluvissa rakennuksissa, suurimmat ongelmat veden laadussa liittyvät yleensä veden liian suureen kalkkipitoisuuteen, klooriin, putkistosta irtoavaan likaan ja veden lääkeainejäämiin ja mikromuoveihin. Haja-asutusalueella asuessa, omakotitaloissa ja kesämökeillä vesi taas otetaan yleensä kaivosta. Kaivoveden suurimmat ongelmat liittyvät yleensä sen sisältämään liialliseen rautaan ja magnaaniin.

Kaikissa vedensuodattamiseen ja sen testaamiseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä aisantuntijan puoleen, joka osaa neuvoa oikeat ratkaisut jokaiseen talouteen ja taloyhtiöön. Esimerkiksi Jalovesi Oy tarjoaa tällaisia palveluita.