Kattorimat tuovat tilaan tyylikästä maanlaheistä tunnelmaa

25 August 2022
 Kategoriat: , Blog

jaa  

Kattorimat ovat suosittu sisustusratkaisu sillä se tuo tilaan laadukasta, lämmintä ja maanläheistä tunnelmaa. Kattorima on useimpien mielestä kauniin näköinen ja se elävöittää puuelementillään varsinkin kiviseinien keskellä. Rimakatot sekä rimaseinät parantavat myös huomattavasti tilan akustiikkaa ja siksi ne ovat usein käytössä konserttisaleissa sekä virastoissa. Voit paneloida seiniä sekä kattoja huoletta omakotitaloissa, mutta esimerkiksi autotalliin panelointi ei välttämättä sovellu, sen paloriskin takia. Liiketiloissa ja majoitustiloissa on käytössä korkeammat palotekniset vaatimukset, jos olet epävarma soveltuuko rimakatto tai panelointi näihin tiloihin, tiedustele asiaa taloyhtiöltä tai rakennusvalvonnasta.

Rimapanelointien eri tyylit

Puolipaneeli tulee vain puoleenväliin seinää ja voi antaa huoneen sisustukselle ilmavuutta, paneloinnin voi myös tehdä korkeammaksi tai matalammaksi kuin puoliväli. Huone näyttää vaakapaneloituna leveämmältä ja matalammalta, kun taas pystypanelointi saa huoneen näyttämään selkeästi kapeammalta sekä korkeammalta. Pystypaneeli voidaan päättää seinän ala- tai yläpäässä vaakapaneelaukseen, jos katto on kovin korkealla. Kattorimat tai seinien paneelit voidaan myös asetella vinoon, silloin seinä jaetaan erilaisiksi kentiksi ja siihen luodaan erilaisia kuviointeja listojen avulla. Suosittu tapa soveltaa rimapanelointia on myös käyttää sitä tehosteseinässä verhoamalla vain yksi seinä puurimoilla. Lopputulos on näin harmonisempi kun verhoiltu seinä on suora sekä yhtenäinen. Rimakattoa tai rimoilla päällystettyjä seiniä asennettaessa on erityisen tärkeää suunnitella, mistä suunnasta valo tulee tilaan sekä miten valaistus asennetaan. Rimojen suunta täytyy valita valonsuunnan mukaisesti ja yleensä rimat asennetaan vastapäätä ikkunaseinää.

Kattorimat sekä paneloinnin asennus

Kattorimojen rakentajan suurin haaste on saada rimat suoraan sekä tasaisin välein. Koska rimat valmistetaan puusta, on myös tärkeää ottaa huomioon puun elävyys ja se että rimat saattavat muuttaa muotoaan ajansaatossa. Pieniin ja ei niin valoisiin tiloihin soveltuvat hyvin vaalean sävyiset puulajit, kuten kuusi. Avarammassa ja valoisammassa tilassa taas tummemman sävyiset puulajit pääsevät oikeuksiinsa, kuten mänty. Saat kotoisaa tuntua valitsemalla eläväpintaisen ja oksaisen puun, sillä yksinkertainen pintakuviointi näyttää arvokkaammalta. Rimojen kiinnitys tehdään viimeistelynauloilla koolausten kohdalta ja rimat vaativat aina kolme naulaa per koolauskohta. Elementtien pohjaksi soveltuu lastulevypohja. Lastulevypohjat voidaan maalata, jotta saadaan oikean sävyinen tausta rimoille. Parkanon Listatehdas Oy tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kattorimoja.