60x60 betonilaatta viimeistelee suurenkin piha-alueen hetkessä

4 January 2023
 Kategoriat: Home & Garden, Blog

jaa  

Betonilaatoilla voi tuoda piha-alueeseen hetkessä uutta ilmettä. Pihatien päällystäminen vähentää sisään tulevan lian ja hiekan määrää sekä viimeistelee kodin julkisivun. Pihatien päällystämiseen suosittelemme vähintään 60 mm:n paksuisia päällystekiviä, jotta ne kestävät myös raskaampia kuormia. 60x60 betonilaatta viimeistelee suurenkin piha-alueen hetkessä. Suurempi 60x60 betonilaatta on ollut vahva trendi sisustuksessa, ja nyt tämä trendi on siirtymässä myös puutarhan puolelle. 60x60 betonilaatta tarjoaa näyttävää, pelkistettyä sekä tasaista pintaa.

Betonilaattoja käytetään perinteisesti jalkakäytäville ja terasseihin

Pihakiviä ja betonilaattoja on saatavana eri kokoja, värejä sekä paksuuksia. Yleisimmät koot ovat 30×30, 40×40, 50×50 sekä 60x60 betonilaatta. Suurimmat saatavilla olevat betonilaatat ovat 70x70cm kokoisia. Betonilaattojen paksuus vaihtelee 40-120 mm:n välillä. Betonilaatat ovat useimmiten neliön tai suorakaiteen muotoisia, mutta myös pyöreitä laattoja valmistetaan. Betonilaattoja on myös luonnonkiven muotoisena, joista on suosittua rakentaa puutarhaan polkuja. Saatavilla on myös useita eri "laattaperheitä", joissa on erikokoisia laattoja samassa paketissa, jotta saadaan aikaan hyvin ainutlaatuinen ja eläväinen pinta.

Yleisimpiä betonilaattojen värejä ovat harmaa, musta, ruskean ja erilaisten kahden tai useamman värin yhdistelmiä. Värien ja sävyjen valikoima vaihtelee valmistajasta riippuen. Yleensä suositellaan että samat perusvärit toistuvat myös muissa päällystemateriaaleissa, kuten seinissä ja reunakivissä, mikä auttaa luomaan yhtenäisen näköisen puutarhan. Pintaa voidaan korostaa käyttämällä useampaa kuin yhtä väriä. Jos laattoja käytetään betonipäällysteen rinnalla, on suositeltavaa käyttää saman paksuisia tuotteita.

Myös betonilaatat tarvitsevat kevyttä ylläpitoa

Lika ja roskat poistetaan betonilaatoista säännöllisesti harjaamalla, puhaltamalla tai pesemällä laattoja puhtaalla vedellä. Laattoihin sitkeästi tarttuneen lian poistamiseen voidaan käyttää myös painepesuria. Painepesuria käytettäessä vesi voi huuhtoa laastisaumojen pinnalla olevan hiekan pois, joten on suositeltavaa lisätä hiekkaa saumoihin pesun jälkeen. Betonilaattojen pesuun suositellaan biologisesti hajoavia puhdistusaineita, joiden pH on 7-10, syy tähän on että happamat pesuaineet voivat haurastuttaa kivipintaa sekä että biohajoavat pesuaineet eivät aiheuta haittaa puutarhan kasveille. Laatoituksen saumoissa kasvava sammal voidaan poistaa päällysteen pinnalta teräsharjalla tai sopivilla kemikaaleilla. Nurmikkosammalen torjuntaan käytettävät kemialliset erikoislannoitteet voivat värjätä betonipintoja, ja on suositeltavaa estää näiden lannoitteiden pääsy laatoitukseen. Vehoniemen Laattamyymälä tarjoaa monipuolisen valikoiman laatoja.