Miksi talo numerokylttiin kannattaa panostaa

6 December 2019
 Kategoriat: Home & Garden, Blog

jaa  

Talon numeroinnilla on monta tarkoitusta ja hyötyä. Tietysti ensisijaisena tarkoituksena sen on antaa suuntaa ja kertoa missä mikäkin osoite sijaitsee. Se voi olla lisäksi taloa kaunistava sisustuselementti. Numerokyltteihin voit tutustua lisää esimerkiksi Hannah Hoijarin sivuilla. Tässä kirjoituksessa käydään läpi miksi talon numero on tärkeä asia ja mitä kriteereitä talo numerokyltillä on.

 

Talonumero antaa suuntaa sitä tarvitseville

Monesti on varmasti tullut huomattua kuinka turhauttavaa on, jos ei näe talonumeroita eikä tiedä ollenkaan onko edes oikeassa kohdassa tietä ja missä navigoinnin kohde on. Autoillessa numeron tulisi näkyä hyvin jo vähän kauempaa sekä se olisi hyvä olla myös kävelijälle miellyttävällä korkeudella.

Erityisen tärkeää talonumerointi ja muut opasteet ovat hälyytysajoneuvoille. Silloin jokainen sekunti on arvokas, eikä oikean talonumeron etsimiseen voi käyttää turhaa aikaa. Tämän voisi ajatella olevan jopa se tärkein syy hyvälle talonumeroinnille.

 

Talon kaunistaja

Talo numerokyltti voi tuoda myös talon ulkoasuun näyttävyyttä. Numeroita voi tilata monin eri fontein ja materiaalein, sekä eri tavoin muotoiltuna. Erityisen näyttävän niistä saa valaistuna hämärän ja pimeän aikaan. Nykyisin Led-valoilla valaisun teko on helppoa.  

 

Kriteerit talonumeroinnille

Jokainen rakennuksen omistaja vastaa itse talonumeroinnista. Talon numeron tulisi näkyä kadulle tai muulle kulkuväylälle esteettömästi. Tämä pätee myös pimeällä, joten numero tulisi olla joko heijastettu tai valaistu. Yleensä ottaen numero tulisi kiinnittää talon seinään, mutta jos rakennus ei ole näkyvissä tielle, tulisi se kiinnittää tien päähän. Varmista että talvella numero ei jää lumen taakse piiloon tai kesä aikaan kasvillisuuden peittoon.

Näkyvyyttä varmistetaan myös värillä. Luonnollisesti tulisi laittaa vaaleaa tummaa ja tummaa vaaleaa vasten. Rakennusvalvonta valvoo, että talonumeroinnit tehdään oikeaoppisesti ja niin että ne varmasti näkyvät. Jos esimerkiksi tumman harmaaseen taloon laitetaan musta numero, voi rakennusvalvonta määrätä vaihtamaan numeron vaaleampaan.

Vaikka värimieltymyksiä olisikin ja haluaisi talon olevan harmoninen värien osalta, kannattaa numeron erottuminen ottaa huomioon ensisijaisesti valinnassa. Esteettisten mieltymyksien sijaan on tärkeämpää, että ajoneuvo ja varsinkin hälytysajoneuvo löytää paikalle vaivattomasti.

Numeroiden vaatimukset voivat vaihdella jopa kunnittain, joten selvitä oman kuntasi rakennusvalvonnasta, jos asia yhtään mietityttää.