Porcellanato-laatat sopivat moniin kodin tiloihin

13 September 2021
 Kategoriat: Home & Garden, Blog

jaa  

Keraaminen laatta on helppohoitoinen, kaunis ja kestävä pinnoitemateriaali. Laattoja löytyy monen kokoisia, värisiä, muotoisia ja monenlaisilla kuvioilla sekä pintavaihtoehdoilla. Materiaalina keraaminen laatta on erittäin monipuolinen ja ne sopivat kylpyhuoneen ja keittiön lisäksi myös kodin muihin tiloihin sekä seinä- ja lattiapinnoille. Laatat ovat sekä kulutusta että aikaa kestävä vaihtoehto. Kaakeli, porcellanato ja klinkkeri ovat keraamisia laattoja, mutta ne eroavat toisistaan valmistusmenetelmiltään ja ominaisuuksiltaan. Toiset laatat sopivat ominaisuuksiltaan vain sisätiloihin ja seiniin, kuten esimerkiksi kaakeli. Porcellanato- ja klinkkerilaatat sopivat myös lattioihin, mutta näistä porcellanato-laatat sopivat paremmin vaativiin olosuhteisiin, sillä laatat ovat kuivapuristelaattoja. Valmistusmenetelmän vuoksi ne ovat tiiviitä laattoja, jotka kestävät myös pakkasta.

Lattiamateriaalina keraaminen laatta on erittäin kestävä

Keraamiset laatat sopivat ominaisuuksiensa vuoksi hyvin lattiamateriaaliksi. Ne kestävät kulutusta ja niillä on pitkä käyttöikä. Laatat kestävät myös hyvin vettä ja laattalattia on helppo pitää puhtaana. Jos laattalattian alle on asennettu lattialämmitys, on se mukavan lämmin jalkojen alla, koska keraamiset laatat johtavat hyvin lämpöä. Pakkasen- ja kosteudenkestävyytensä ansiosta laatat voi huoletta asentaa myös ulos, eivätkä ne juurikaan muutu ulkoisten elementtien, kuten esimerkiksi auringonvalon vaikutuksesta. Laatoista löytyy rajattomasti erilaisia vaihtoehtoja, mistä valita omaan sisustukseensa sopiva vaihtoehto.

Mitä kannattaa huomioida laattoja valitessa

Laatat ja niiden ominaisuudet vaikuttavat tilan ilmeeseen, mutta myös sen toimivuuteen. Eri tavoin pinnoitetuilla tai pinnoittamattomilla laatoilla voi vaikuttaa lattian liukkauteen. Karheammat vaihtoehdot  lattiaan, tekevät siitä turvallisemman vaihtoehdon esimerkiksi lapsiperheeseen. Myös laattojen kiilto vaikuttaa tilaan, kiiltävämmät laatat heijastavat enemmän valoa, joten vaikutelmasta tulee valoisampi. Laattojen koko ja muoto vaikuttavat myös siihen, miten tila koetaan. Pieni tila vaikuttaa suuremmalta, jos siellä käyttää suuria laattoja. Laattoja valitessa kannattaa tarkistaa niiden ominaisuudet ja niiden sopivuus haluttuun tilaan. Esimerkiksi porcellanato-laatat sopivat ominaisuuksiensa vuoksi kaikkiin pintoihin sisä- ja ulkotiloissa, kun taas kaakeli ei kestä jatkuvaa kosteutta.  

Laatat tulee asentaa tasaiselle alustalle, jota tarvittaessa kannattaa tasoittaa ennen asennusta. Etenkin kerrostalossa kannattaa laattojen alle laittaa äänieristys ja myös lattialämmityksen asennus on aina suositeltavaa. Valitessa laattoja, kannattaa myös kiinnittää huomiota sauman sävyyn ja materiaaliin.

Lue lisää eri laattavaihtoehdoista Vehoniemen Laattamyymälän sivuilta.